Toolbox
Košarica za download (0)
Indeks proizvoda
Luštica bay 1

RÖFIX dio projekta Luštica Bay

 

RÖFIX sudjeluje u projektu vrijednom milijardu Eura

Glavni radovi jednog od najvećih projekata na Mediteranu, Luštica Bay u crnogorskom mjestu Tivatu, u punom su tijeku. Kako pišu crnogorski mediji, radi se o do sada najambicioznijem pothvatu u crnogorskom turizmu u koji će Egipatsko-švicarski konzorcij Orascom uložiti preko milijardu eura.

O projektu

Projekat razvija kompanija Luštica development, a od budućeg pravog autentičnog primorskog grada koji će se prostirati na čak 35 kilometara obale očekuje se da potakne razvoj gopodarstva cijelokupnog kraja, razvije povjerenje investitora te dovede nove.

Prva faza projekta trebala bi biti gotova do 2017. godine. U sklopu projekta izgradit će se u prvoj fazi 275 rezidencijalnih vila, 271 kuća, 1158 stambenih jedinica, osam hotela, dvije marine, osnovna škola, zdravstvena ustanova, golf tereni te trgovine.

 

 

 

Prodaja turistima 

Također, na površini od oko sedam miliona kvadrata, jedna veća površina će biti pretvorena u povrtnjake i njive na kojima bi lokalni poljoprivrednici uzgajali povrće i voće koje bi bilo namijenjeno prodaji turistima i stalnim stanovnicima novog naselja Luštica Bay.

Radi se o “mixed use” resortu, u kojem će dio nekretnina biti na prodaju. Paralalelno s prvom fazom vrijednom oko 50 milijuna eura, koja uključuje hotelsko-rezidencijalno naselje i marinu sa 160 vezova za jahte, već je počela gradnja golf terena s golf hotelom i vilama. 

 

 

 

RÖFIX ponudio najbolje rješenje

Kako zadržati autentičnost primorskog grada

 Želja investitora prilikom izgradnje objekata je bila zadržati autentičnost primorskog grada i korištenje prirodnih materijala tog kraja.

Problem prirodnog kamena

Tu je se posebno mislilo na pojačano korištenje prirodnog kamena, između ostalog i na fasadnim površinama. Poznato je da obloge od prirodnog i umjetnog kamena kao završni sloj otežavaju situaciju i kod ugradnje ali i nakon.

U pravilu se prirodni kamen koristi (reže) u većim debljinama i njihova primjena na termo-izolacione sisteme povećava površinsko opterećenje na podlogu.

Dopušteno opterećenje

 Problem nastaje kada obloge od prirodnog kamena prelaze maksimalno dopušteno površinsko opterećenje (ukupna težina armaturnog sloja, ljepila za pločice i obloge) od 35 kg/m², a zbog visoke vodoupojnosti prirodnog kamena njegova ukupna težina se uvećava za kišovitog vremena.

Osim toga, površina prirodnog kamena ne bi smjela biti veća od 0,09 m², a debljina veća od 15mm. Samo težina prirodnog kamena, odabranog  za ukrašavanje fasada vila, kuća, stambenih jedinica u Luštica Bay-u iznosila je 110 kg/m².

Površina ploča je iznosila 4,67 m², a visina se kretala između 27 do 45 mm.

Prema ovome, prirodni kamen nije zadovoljavao niti jedan uvjet da bi se na TIS ugradio sukladno ETICS smjernicama.

Primjena obloga koje premašuju granicu površinskog opterećenja, traženu površinu ili visinu postaje restriktivna.

Učinkovito rješenje

Za firmu RÖFIX, rješenje ovoga problema predstavljao je pravi mali istraživački i znanstveni rad. Ustrajnim radom, internim i eksternim testiranjima, pronađeno je učinkovito rješenje.

U dogovoru, odlučeno je korištenje sljedećih prikladnih, testiranih materijala:

Fasaderski radovi

  1. Izolacija: EPS
  2. RÖFIX Unistar LIGHT Ljepilo i masa za armiranje
  3. RÖFIX P50  Staklena mrežica
  4. RÖFIX Rocket Tipla

 

Keramičarski radovi

  1. RÖFIX AG 610 Fleksibilno ljepilo za keramiku
  2. RÖFIX AJ 690 Fleksibilna masa za fugiranje

 

O daljnjem razvoju događaja na gradilištu donosimo u sljedećoj reportaži o Luštici Bay-u.

Stay tuned!!!