Toolbox
Košarica za download (0)
Indeks proizvoda
SismaCalce

RÖFIX SismaCalce -Protupotresna zaštita i termo-izolacija u jednom

 

Zašto RÖFIX SismaCalce sistem?

Zaštita od potresa je izuzetno aktualna tema. Mora odgovarati svim najstrožim sigurnosnim propisima.

Zbog mnogobrojnih starih zgrada kojima je potrebna sanacija, antiseizmičke građevinske mjere su od velikog značenja. Uz to veliki dio zgrada ne pokazuje samo strukturalna slaba mjesta koja kod potresa predstavljaju veliki rizik, nego i enormno veliku potrošnju energije. Značenje termo-izolacije za energetsku učinkovitost zgrada je potpuno neupitna. Odgovarajućim sistemom može se, ne samo postići manja potrošnja energije za grijanje odnosno hlađenje, nego i udobnost stanovanja. 

Rješenje

Odgovor i rješenje za oba problema inovativni je RÖFIX SismaCalce sistem.

On se sastoji od kombinacije RÖFIX Sisma sistema, za armirano ojačanje zidova, i od RÖFIX višeslojnog termo-izolacionog sistema. Zajedno, čine konstrukciju zaštičenu od potresa s kompletnom termo-izolacijom.

SismaCalceImplementacija SismaCalce

Sadržaj sistema

U samo jednom jedinom zahvatu značajno se poboljšavaju dvije bitne karakteristike zgrade. Antiseizmički sloj ojačanja sadržan u RÖFIX SismaCalce sistemu, sastoji se od RÖFIX SismaProtect anteseizmičke mrežice koja se primjenjuje zajedno s RÖFIX SismaCalce temeljnim malterom na NHL-bazi ili RÖFIX SismaDur temeljnim malterom.

Maksimalna čvrstoća

Antiseizmička mrežica RÖFIX SismaProtect od staklenih vlakana i specijalno sintetičko vlakno je četverostruka hibridna mrežica i odlikuje se visokom čvrstoćom u svim pravcima uz istodobno maksimalnu čvrstoću na preraspodjelu seizmičke energije. To se događa zahvaljujući različitom sastavu vlakana koja stepenasto preuzimaju energiju oslobođenu potresom.

Kako se obrađuje

Mrežica je apsolutno otporna na koroziju, praktična u rukovanju, može se jednostavno krojiti i savršeno se prilagođava podlozi. Mrežica se obrađuje RÖFIX SismaCalce temeljnim malterom na NHL-bazi. Malter karakterizira visoka rastezljivost i nizak modul elastičnosti. Kod zahvata koji zahtijevaju još veću čvrstoću i usklađenost s osobinama zidova može se alternativno koristiti i RÖFIX SismaDur temeljni malter.

SismaCalce mrežica

Cilj: očuvanje života

Najviši cilj primjene RÖFIX SismaCalce sistema su zidovi koji u slučaju katastrofe uzrokovane potresom doprinose tome da sačuvaju ljudske živote.

Dakako da se na prvom mjestu naravno uvijek postavlja cilj da ljudi budu neozlijeđeni. Zahvaljujući zajedničkom djelovanju armiranog ojačanja i poboljšane rastezljivosti može se onemogućiti deformacija kuće. Pri tome doduše nastaju pukotine i djelomična oštećenja strukture, ali se može spriječiti kompletno urušavanje. 

450x280_Produkt_SismaCalce

Laboratorijski testovi kao potvrda učinkovitosti sistema

Laboratorijski testovi koji su provedeni u Institutu za potresno  inženjerstvo i inženjersku seizmologiju u Skoplju (IZIIS) pokazali su evidentno rasipanje seizmičke energije, poboljšanu duktilnost i disperziju tlačnog opterećenja na zidove.

Zahvaljujući povećanoj rastezljivosti ojačanog probnog uzorka zida nastalo je mnoštvo pukotina, ipak nisu bila vidljiva nikakva veća oštećenja na određenim mjestima. 

Rezultati analize

Oko 8 mm debeli sloj ojačanja kod RÖFIX SismaCalce sistema pokazuje vrlo dobro prianjanje i paropropusnost i idealno je prikladan kao podloga za RÖFIX termo-izolacione sisteme.

Mali zahvat velike prednosti

U odnosu prema tradicionalnim termo-izolacionim sistemima ovim malim dodatnim zahvatom omogućavaju se prednosti i u pogledu manje potrošnje energije te istodobno povećanju antiseizmičke sigurnost zgrada, a time i sigurnost stanovnika.

I naposljetku ovaj sistem će se pobrinuti da u slučaju potresa na kući budu bitno manja oštećenja u odnosu na posljedične štete na zgradama koje nisu sigurne u pogledu potresa, što naravno reducira troškove eventualne obnove. 

Inovativni sistem koji kombinira termo-izolacioni sistem sa armiranim ojačanjem strukture daje apsolutnu prednost u pogledu sigurnosti, uštede energije, kvalitete stanovanja, te povećava vrijednost nekretnine. 

Više informacija dostupno u novoj brošuri:

RÖFIX SismaCalce 3,70 MB