Toolbox
Košarica za download (0)
Indeks proizvoda
450x280_News_Villa Klimt_IMG3764

Vila KLIMT u Beču

 

Upravo u „godini Gustava Klimta“, koja je na izmaku, grad Beč može pričekati s posebnim građevinskim draguljem – novootvorenom, revitaliziranom „Klimtovom vilom“.

Ko je Gustav Klimt

Gustav Klimt (1862.-1918.), jedan od najvažnijih svjetskih slikara i najpoznatijih predstavnika Bečke secesije, slavio bi 2012. godine svoj 150. rođendan. Tako je glavni austrijski grad stavio 2012. godinu pod geslo „Gustav Klimt i rođenje moderne u Beču“.

Klimtove slike, koje su poznate diljem svijeta, stekle su kultni status, a u međunarodnim se okvirima prodaju po najvišim cijenama.

Gdje je on zapravo dovršio ova djela?

U Klimtovoj vili u Beču nalazi se atelje kojim se ovaj umjetnik koristio od kraja 1911. godine pa do svoje smrti 1918. godine. Na sadašnjoj adresi u Feldmühlgasse 11 Klimt je unajmio jednu vrtnu kuću, u kojoj je „rintao“ na svojim djelima, kako je sam napisao.

Sama ta kuća imala je iza sebe bogatu historiju, da bi sada u povodu „godine Gustava Klimta“ bila revitalizirana. U njoj će se od oktobra prikazivati stalna izložba o Klimtovu ateljeu – koja će biti jedina izložba na nekome od njegovih bivših mjesta stvaralačkog djelovanja.

Posljednji atelje Gustava Klimta –  ponovno otkriven, restauriran i otvoren

U povodu „Dana spomenika“, generalno obnovljena Klimtova vila, koja se nalazi u gradskom okrugu Hietzing, postala je dostupna javnosti. Na dan otvorenja Klimtove vile dugi redovi ljudi stvorili su se pred ovom novoobnovljenom baroknom zgradom.

Mnogi zainteresirani Bečani i turisti htjeli su odmah posjetiti ovo mjesto, koje im je ponovno postalo dostupno. Od tog trenutka, ova zgrada stoji na raspolaganju kao spomen-mjesto za izložbe i manifestacije.

Pritom su te prostorije, koje je krasilo stvaralaštvo čuveno diljem svijeta, ponovno otkrivene tek 1998. godine.

 

Villa Klimt_IMG3750

Pažljivo dijagnosticiranje i rekonstrukcija povijesti gradnje

„Klimt ovu više puta proširivanu i preuređivanu zgradu nikada nije vidio u ovome obliku“, naglašava dipl. ing. Oliver Schreiber, Voditelj odjela za održavanje spomenika koji je zadužen za generalnu obnovu, te skreće pozornost na mali dio zgrade vrtnog ateljea, na mjesto umjetničkog stvaranja Gustava Klimta.

Dokazano postojanje ateljea

 Osnovu za ovako opsežnu restauraciju činile su višegodišnje analize postojećih historijskih izvora kao i detaljno restauratorsko dijagnosticiranje stanja zatečenog na licu mjesta.

Pritom ne samo da je jednoznačno dokazano postojanje prethodne građevine, vrtne kuće sagrađene sredinom 19. stoljeća, nego se uspjelo prostorno ograničiti tu vrtnu kuću, koju je Gustav Klimt od kraja 1911. godine do 1915. godine koristio kao atelje i stan, a od 1915. godine pa do svoje smrti 1918. godine kao atelje.

Ono što iznenađuje jest to da se atelje od 1918. godine u građevnom smislu nije bitno promijenio.

Izazov investitoru

Tako su primjerice historijske boje prostorija u prizemlju identificirane i vremenski razvrstane.

Izazov Odjelu za održavanje spomenika bilo je s jedne strane dočarati povijesni značaj Klimtova ateljea i s druge strane njegovu novobaroknu nadogradnju koja je uslijedila od 1922. godine.

Poseban dragulj predstavlja s današnjeg gledišta sićušna sjedeća kada, koja je pronađena na tavanu. „Iz toga se vidi da je Klimt unatoč novcu živio vrlo skromno.

On je htio sebe svesti na ono bitno“, kaže gosp. Schreiber. Kako se ispostavilo, njegovi modeli za aktove koristili su tu kadu kao bide.

 

Villa Klimt_IMG5467

Opsežna restauracija i sanacija

Dvije glavne faze

Vrijeme tijekom kojeg je Klimt koristio vrtnu kuću te njena novobarokna  nadogradnja – izvođači radova su posljednjih mjeseci na izvrstan način restaurirali i obnovili. Pritom se kao poseban izazov pokazalo razdvajanje ovih dvaju stvaralačkih smjerova.

Sačuvane fotografije, koje detaljno dokumentiraju stanje ateljea, bile su od velike pomoći tijekom restauratorskih radova.

Prvi kat adaptiran je funkcionalno, pri čemu su posebice historijske prostorije koje gledaju na vrt restaurirane i sačuvane u svojoj pojavnoj slici. Isto tako, restaurirane su i impozantne vanjske stube koje vode u vrt.

Zamijenjen krovom

Ravni krov, koji je 1957. godine zamijenjen skošenim krovom, obnovljen je, zajedno s balustradom u punoj dužini, u svojem prvotnom obliku.

Rezultat radova izvana sada je kvalitativno visokovrijedan primjer takozvanoga stila „Kavalira s ružom“ iz dvadesetih godina, dok je unutrašnjost, poput inkluzije u jantaru, ponovno postala vidljiva: posljednji atelje Gustava Klimta.

Restauracija proizvodima poduzeća RÖFIX za održavanje spomenika

Omalterisane površine u trošnom stanju

Tijekom dijagnosticiranja zatečenog stanja, na vanjskim i unutašnjim površinama zatekli smo većim dijelom krečne maltere, koji su u epohama sanacije obrađivani i mijenjani vrstama maltera koje sadrže cement.

Veliki dio omalterisanih površina bio je u trošnom stanju, a sam malter bio je pun pukotina i rupa.

Koje maltere smo koristili

U dogovoru sa Saveznim uredom za spomenike, za restauraciju i sanaciju unutrašnjih i vanjskih površina korišteni su prirodni hidraulično-krečni malteri. Ovi su malteri odabrani zbog svoje kompatibilnosti sa supstancom starih zidova i maltera.

Glatke omalterisane površine u unutrašnjosti, koje su bile uobičajene u 19. stoljeću, rekonstruirane su masom za zaglađivanje na bazi kreča.

Vanjske površine opremljene su hidraulično-krečnim finim malterom tipičnim za bečke novobarokne vile. Koloriti kako u unutrašnjosti, tako i u vanjskom području, uslijedili su na mineralnoj silikatnoj bazi.

 

Villa Klimt_IMG3756

Facts Klimt-Vila Beč:

  • Graditelj: Burghauptmannschaft Österreich
  • Arhitekt: Prof. Eduard Neversal, Wien Denkmalpflegerische
  • Voditelj radova: Dipl.-Ing. Oliver L. Schreiber, Bundesdenkmalamt, Landeskonservatorat für Wien
  • Nadzorni organ: Dipl.-Ing. Mörtinger & Co.GmbH, Wien
  • Trenutni korisnik: Kuratorium für künstlerische und heilende Pädagogik,
  • Vrijednost investicije: cca.  EUR 2 Mio.
  • Ukupna površina: cca. 1.000 m²
  • Vremenski period saniranja: 2010-2012

www.klimtvilla.at

Ugrađeni RÖFIX proizvodi

Unutrašnje površine:

 Vanjske površine:

Villa Klimt_IMG3758

Villa Klimt_IMG3759