Toolbox
Košarica za download (0)
Indeks proizvoda
Fasada

Vanjska fasadna boja, da ili ne?

 

RÖFIX svijet boja

Fasade su ukras, a da bi se to postiglo, njihova kvaliteta mora biti dugotrajna i nakon više godina bez vidljivih nedostataka i promjene boje.

Da bi fasada ostala dugotrajna, važno je pridržavati se svih pravila struke ispravne ugradnje materijala.

I pogotovo zaštititi fasadu pred vodom.

Voda glavni uzročnik šteta

Voda je u svim svojim agregatnim stanjima glavni uzročnik šteta na fasadama.

Stoga se fasade moraju dugoročno štititi od vlage, prljavštine (mikro-bakterijske zaraze) i štetnih tvari, a da bi se to postiglo trebaju ispuniti sljedeće građevinsko fizikalne zahtjeve: difuzija i elasticitet.

RÖFIX nudi ispitane premaze za različite primjene i zahtjeve: organski- i silikatom vezane fasadne boje kao i “prave” silikonske vanjske boje, koje su zahvaljujući mikroporoznom sastavu izrazito vodoodbojne i istovremeno paropropusne.

 

Bež vanjska boja za zidove

 

Povezane teme

 

Tehničke vrijednosti vanjskih boja

Boje funkcioniraju samo onda kada se postigne uravnoteženost između upijanja i otpuštanja vode. Vodoupojnost je prikazana s w-vrijednošću. sd-vrijednost opisuje otpor difuziji vode.

Temeljitim istraživanjima, testiranjem u različitim vremenskim uvjetima iz okoline i dobivenim rezultatima Instituta za građevinsku fiziku Fraunhofer, po prvi puta su 1968. godine postavljeni i definirani zahtjevi premaza/boja mineralnih podloga.

To je standardiziralo karakteristike sistema premazivanja kao i osnova dobra funkcioniranja.

 

Crvena vanjska boja za zidove

Institut je “teoriju fasada” matematički formulisao:

  •  Koeficijent vodoupojnosti: w-vrijednost: ≤ 0,5 kg/(m2h0,5)
  •  Otpornost difuziji: sd-vrijednost: ≤ 2 μ s (m)
  • Proizvod w2sd: ≤ 0,1 kg/(m2h0,5)

To znači: što je manji koeficijent vodoupojnosti w, bolja je zaštita (smanjeno kapilarno dizanje vlage); što je manji otpor difuziji vodene pare sd-vrijednost, veća je paropropusnost.

Kako je prethodno navedene vrijednosti po prvi puta u svome izlaganju iznio Dr. H. Künzel sa Frauenhoder Instituta, često se spominju i kao “Künzel vrijednosti”. 

Mi ispunjavamo sve zahtjeve

Kada su u pitanju vanjske boje, u firmi RÖFIX, visoka je kvaliteta postavljena kao imperativ. U prilog tome idu i zahtjevi u pogledu zaštite fasade i njene estetike.

RÖFIX fasadne boje omogućuju izvođačima, dizajnerima, arhitektima i investitorima različite mogućnosti i rješenja oblikovanja zidova.

 

Žuta vanjska boja za zidove

Kako izabrati boju

Olakšajte si izbor i stvorite virtualno pročelje s RÖFIX Savjetnikom za fasade. U program možete učitati sliku svog objekta. Možete birati između uzorka slika koje vam nudi program. 

Nova RÖFIX Colordesign aplikacija

Jednostavna RÖFIX ColorDesign aplikacija pomaže Vam da individualno kreirate izgled unutrašnjih i spoljašnjih površina.

Održavanje fasade

Nemojte zanemariti svoju fasadu, održavajte je i održite zdravo i lijepo životno okruženje.