Pukotine na zidu

Pukotine na fasadi? Bez panike, mi ćemo Vam pomoći

Pukotine na fasadi su nažalost česta i neugodna pojava. Ne samo da imaju ružan estetski faktor, još gora činjenica jest da oslabljuju Vaše zidove, kroz pukotine može ući npr. voda i oslabiti čvrstoću konstrukcije. Pukotine možete učinkovito sanirati pomoću proizvoda iz našeg RÖFIX asortimana proizvoda za ovu vrstu problema. 

NAJPRIJE UZROK
Prilikom pojave pukotine na fasadi mora se utvrditi točan uzrok nastanka. Pritom u obzir treba uzeti širinu, izgled i vrijeme nastanka pukotina.

Uzroci nastajanja pukotina mogu se pronaći ili u nepravilnoj izvedbi ili su uvjetovani vanjskim mehaničkim i hidrotermičkim utjecajima. Važno je utvrditi, da li zapravo pukotine predstavljaju manjkavosti i da li je uopće potreban popravak.

PUKOTINE NA FASADI UVJETOVANE ŽBUKOM

Uzrok njihova nastajanja treba tražiti u izvođenju žbuke ili (ne)prikladnosti žbuke.

PUKOTINE UVJETOVANE PODLOGOM

Pukotine uvjetovane podlogom su pukotine koje se javljaju u podlozi žbuke. Javljaju se zbog promjene volumena, bubrenja, promjene dimenzije uslijed topline, korištenja različitih građevinskih materijala s različitim fizikalnim svojstvima kao što su deformiranja uslijed puzanja, toplinska provodljivost ili upojnost.

KONSTRUKCIJSKI USLOVLJENE PUKOTINE

Konstrukciono uvjetovane pukotine nemaju nikakve veze s nanošenjem maltera. Majstor ne može isključiti rizik nastanka ovih pukotina niti ih spriječiti preventivnim djelovanjem.

Pukotine koje dolaze iz konstrukcije uzrokovane su promjenama volumena nosive konstrukcije (slijeganje, progib, savijanje, puzanje i skupljanje). One nastaju zbog gibanja u podlozi nakon malterisanja.

Prije definiranja mjera popravka, uvijek se mora ispitati i razjasniti, je li riječ o jednokratnoj deformaciji (stabilna pukotina) ili onima koje još traju ili se javljaju periodično (dinamička pukotina).

Preporučuje se savjetovanje s građevinskim inženjerom. Za popravak konstrukcijski/statički uvjetovanih pukotina se uz RÖFIX Traku za premoštavanje pukotina, koriste i sistemi sa spiralnim sidrom, injektiranje u zid ili termo izolacija.

Stranica se učitava ...