Popravak sokle na fasadi

Pregled popravka sokle na fasadi

Ne samo na starim građevinama, već se uvijek iznova i u novogradnji mogu vidjeti oštećena sokle. U većini slučajeva do toga dolazi zbog vlage, jer je sokla fasade izloženo većim opterećenjima nego ostatak fasade.

Stoga se sokla građevine mora pažljivo planski obraditi. Pri tome se moraju definirati svi prikladni materijali i zaštitne mjere. Za ispunjenje posebnih zahtjeva uvijek koristiti specijalne vodoodbojne maltere za sokle, npr. RÖFIX 525 malter/žbuka za sokl.

Oštećenja u sokli fasade se dugoročno isključuju ako se zona sokle građevine planira prema pravilima struke, stručno izvede i potom održava.

U tu svrhu, između ostalog, treba poštivati sljedeće:

 • Ako se malter/žbuka za sokl nanose ispod površine terena, potrebno ih je zaštititi od kapilarne vlage korištenjem zaštitnog premaza. Nanosi se na cijelu površinu i oko 10 cm iznad površine tla, npr. RÖFIX OPTIFLEX® ili RÖFIX 636.
   
 • Radi sprječavanja mešinskih oštećenja sokle zaštititi postavljanjem drenažnih ploča ili čepaste folije.
   
 • Za vrijeme izvođenja hidroizolacije oko objekta ravnanje podloge se smije izvoditi samo do maksimalno 20 cm ispod gornje razine sokle.
   
 • Cijelom dužinom sokle fasade se po mogućnosti kao drenažni sloj izvodi minimalno 20 cm duboki i minimalno 30 cm široki drenažni sloj (npr. obluci 30–63 mm).
   
 • Pločnike, kao i obloge pločama ili pločnicima, treba izvoditi s odgovarajućim padom i konstruktivnim odvajanjem od objekta.
   
 • U području sokle ne smije se nasipati zemlja neposredno uz vanjski zid.
   
 • Za popravak zida opterećenog solima koristiti RÖFIX maltere/žbuke za saniranje. 

Prijedlog sanacije sokle

Nakon uklanjanja starog maltera i svih onečišćenja u fugama, potrebno je u visini do 10 cm od tla napraviti hidroizolaciju pomoću Hidroizolacijske mase RÖFIX 636 i to u obliku slova „L“ točnije, 10 cm po zidu i po podlozi u debljini u kojoj ćemo u slijedećem koraku nanijeti paropropusni malter RÖFIX 650, nakon što nanesemo RÖFIX 650 te na nju još jedan dodatni zaštitni sloj hidroizolacije RÖFIX 636 sa vanjske strane ponovno u visini 10 cm od kote tla.

Postoji mogućnost, ukoliko je poželjno da se dobije finija struktura,  na žbuku RÖFIX 650 nanijeti paropropusnu fini završni malter RÖFIX 341.

Postupak za izvođenje sanacijskih radova

Ukoliko postoji potreba na zid se navuće špric RÖFIX 671 i to na 60% površine  kojega je potrebo sušiti  min. 3 dana.

 1.  korak: Za paropropusni malter upotrijebimo RÖFIX 650, koju nanosimo u debljini 2 cm u jednom nanosu (ukupno max. 4cm); sušenje 1 dan  po 1 mm.
   
 2.  korak: Za fini malter, ukoliko je poželjno, upotrijebimo RÖFIX 341 (bijeli) u debljini nanosa od oko 3 mm te ga sušite min.5 dana.
   
 3. korak: Nanijeti silikatnu boju RÖFIX PE 225 RENO 1 K.

 

Stranica se učitava ...