Dugotrajno lijep završni izgled

Žbukama do efektnih struktura na fasadi

Fasadne plohe su dizajnerski najefektniji izvedbeni element na objektu. Mineralne ili pastozne završne žbuke različitih struktura, nijansi i granulacije moguće je vrlo individualno oblikovati, u skladu sa specifičnim željama i vizijom investitora i arhitekta. Svaka fasadna ploha može se zasebno oblikovati, a u tome ključnu ulogu igra široka paleta mogućnosti završnog oblikovanja fasadnih struktura.

Dekorativne završne žbuke su tvornički proizvedene visokokvalitetne suhe žbuke na mineralnoj bazi. Njihove ekološki prihvatljive sastavnice, poput bijelog vapna, bijelog cementa i visokokvalitetnog mramornog pijeska, na europskom su tržištu jedinstvene i bez premca. Dekorativne žbuke otporne su na utjecaj UV zraka i ostalih vremenskih uvjeta. Zbog svoje mineralne baze iznimno su difuzijski otvorene. Vezivo koje se koristi za izradu pastoznih završnih žbuka slične je strukture kao i kvarcni pijesak. Taj moderan građevinski materijal karakterizira mikroporozna površina  koja je iznimno vodoodbojna i difuzijski otvorena.

Završne boje i premazi

Učinkovita zaštita protiv negativnih vremenskih utjecaja

Zaštita i estetika kod modernih boja i završnih premaza čine održivu simbiozu. Visokokvalitetni završni premazi za fasade, projektantima, arhitektima i izvođačima pružaju čitav niz mogućnosti kreativnih izvedbenih rješenja. Dakako, pak, da je jedan od odlučujućim čimbenika za samog investitora dugovječnost odabranog rješenja, čak i ako tijekom godina na fasadi nisu uočljiva oštećenja ili promjena boje ugrađenog završnog premaza.

Fasade, stoga, moraju biti pouzdane, trajno zaštićene od vlage, prljavštine (mikroorganizama) i ostalih štetnih utjecaja te moraju ispunjavati ključne građevinsko-fizikalne zahtjeve (npr. difuzijska otvorenost i elastičnost). RÖFIX u svojoj ponudi ima provjereno dugovječne završne premaze namijenjene ispunjavanju najrazličitijih zahtjeva: premaze na bazi organskih i silikatnih veziva, ali i „prave“ silikonske završne premaze koji su, zahvaljujući vlastitoj mirkoporoznoj strukturi, iako iznimno praropropusni istodobno izrazito vodoodbojni.

U recepturama za izradu završnih žbuka i premaza na bazi silikonskih smola koriste se silikonske smole u obliku vodene emulzije i kombiniraju s prikladnim disperzijama na bazi polimera. Zbog toga svi takvi završni slojevi optimalno odgovaraju zahtjevima dugovječnosti, postojanosti na vremenske uvjete i otpornosti na kemijska (kisele kiše), mehanička i biološka (mikroorganizmi) opterećenja.

Boje

RÖFIX bojama stvorite ugođaj
 

Na sam završni izgled podloge uvelike utječu oblik, boja i svojstva materijala. Psihologija boja opisuje znanstveno dokazani objektivni učinak boja. Nijanse, sofisticirane kombinacije i tehnike vode nas u uzbudljivi svijet boja i njihovih nebrojenih varijacija koje će fasadama i unutarnjim prostorima objekta podariti poseban izgled.

Što je boja? Boja je u stvari rezultat fiziološkog djelovanja odn. percepcije loma vidljivog spektra svjetlosti (380 - 720 nm) koje pod određenim kutom pada i odbija se od objekta/podloge odn. njezinih sastavnica. Zbog fiziologije same građe, ljudsko je oko sposobno razlikovati nekoliko milijuna nijansi boja. No, kako netko vidi boju je subjektivna pojava odn. percepcija iste boje okom različitih promatrača ili čak istog promatrača ali u različito vrijeme i u različitoj okolini može biti iznimno različita.

Kada završni sloj reflektira svjetlost u ukupnoj vidljivoj valnoj duljini svjetlosti, naše oko taj završni sloj percipira kao bijelu boju. Ukoliko iz vidljivog spektra duljine svjetlosti neka područja snažnije apsorbira, naše oko taj završni sloj percipira kao boju. Kod osvjetljavanja podloge identičnim izvorom svjetlosti, boju je izmjerom krivulje loma moguće i fizikalno, objektivno opisati, a to znači bez subjektivnog utjecaja  ljudskog oka. RÖFIX stručnjaci za boje pomoći će vam pri odabiru boje na licu mjesta.

Paleta proizvoda završnih slojeva obuhvaća čisto mineralne premaze, poput onih na bazi gašenog vapna ili vapna, silikatnih, SISI premaza, premaza na bazi silikonskih smola, disperzivnih, te premaza za pripremu, fiksiranje i zaštitu, ali i čitav niz dodatnih proizvoda kao npr. onih za razrjeđivanje i sl..

Kvaliteta je pritom uvijek na prvom mjestu. Internim kontrolama ne samo da se provjerava izlazna kvaliteta gotovih proizvoda već se provodi i ispitivanje kvalitete ulaznih sirovina. RÖFIX premazi prilagođeni su svim vrstama unutarnjih i vanjskih podloga, a u kombinaciji sa staklom, drvom, metalom, zidanim podlogama, betonom i vezivima, naša paleta boja razvija upečatljivi stil i estetiku.

Color Design ton karta

Pronađite inspiraciju za uređenje vaših zidova uz RÖFIX ColorDesign ton kartu