Malter/žbuka za armiranje - koraci ugradnje

Priprema

Završni profili se ugrađuju u armaturni sloj. Unutarnji uglovi špaleta dodatno se ojačavaju RÖFIX P50 staklenom mrežicom. Na uglovima otvora prozora i vrata izvodi se dijagonalno armiranje, dijagonalnim postavljanjem traka staklene mrežice (minimalna dimenzija 40x20 cm) u svježu žbuku/malter za armiranje, točno na uglove otvora pod kutom od 45°. Dijagonalno armiranje se izvodi postupkom “svježe u svježe” na samom rubu vanjskog dijela otvora.

Prije nanošenja armaturnog sloja spojevi izolacijskih ploča moraju se obrusiti. Na vanjskim rubovima ugrađuju se kutni profili s mrežicom u svježe naneseni armaturni sloj.

Nakon završetka radova unutar otvora prozora i vrata s armiranim priključnim profilima za prozore, armiranja nadvoja, dijagonalnog armiranja oko otvora, i armiranja uglova može se započeti s armiranjem fasadne površine.

Strojno nanošenje

Žbuka/malter za armiranje se nanosi strojem za žbukanje na prethodno pripremljenu toplinsku izolaciju (30 % veća ušteda vremena u odnosu na ručni nanos). Žbuka/malter za armiranje se ovisno o željenom postizanju nazivne debljine žbuke/maltera nazubljuje/češlja zupčastim gleterom RÖFIX R12 (Nazivna debljina 3 mm) ili RÖFIX R16 (Nazivna debljina 5 mm) u ravnim linijama.e.

Staklena mrežica se utiskuje u svježe nanesenu žbuku/malter ravnom stranom gletera. Kod armaturnog sloja nazivne debljine 3 mm pozicija mrežice je u gornjoj polovici sloja, a kod nazivne debljine morta 5 mm nalazi se u gornjoj 1/3 sloja. Staklena mrežica se ugrađuje uz minimalni preklop od 10 cm, i laganim pritiskom izravnava aluminijskom letvom. Staklena mrežica se prekriva žbukom/malterom u debljini od 1 mm. Završna žbuka se nanosi nakon sušenja armaturnog sloja (oko 5 dana uz standardne vremenske uvjete). Pastozna završna žbuka se nanosi na prethodno naneseni RÖFIX Predpremaz PREMIUM, a mineralna se 2-slojno premazuje bojom. Prikladnost završnih žbuka na konkretni TIS sustav pogledati na stranicama od 10-32.