RÖFIX Renopor® - suhi sistem za saniranje plijesni na zidovima

Plijesni su dio naše svakodnevice

Okruženi smo s više od 100.000 različitih vrsta plijesni koje se nalaze u prehrambenim proizvodima, prirodi i na organskim materijalima kao što su drvo, papirnate tapete ili zidovi. Samo u našem malom životnom prostoru možemo pronaći i više od 20 vrsta i podvrsta plijesni koje su svoje stanište pronašle na podlogama zidova, stropova ili podova. Takve, vidljive naslage kod nas ljudi najčešće izazivaju nelagodu. I to s punim pravom jer njihova prisutnost u stambenim prostorima, ovisno o količini i stanju imuniteta pojedinca, u konačnici znači i brojne zdravstvene tegobe za one koji u tim prostorima obitavaju. Uzrok nastanka spora plijesni i gljivica je spoj prašine i vlage u zraku unutarnjih prostorija odn. višak vlage u zraku koji se, zbog nedostatnog prozračivanja ili preniske temperature u prostoru, kondenzira u vodu na njegovom najhladnijem dijelu.

Za rješenje kliknite ovdje

Saniranje

RÖFIX Renopor®

Suhi sistem za saniranje

Riješite problem plijesni s RÖFIX Renopor® sistemom za brzo, učinkovito saniranje unutarnjih zidova i stropova! Ne dozvolite da plijesan zavlada Vašim prostorom. Obratite nam se s povjerenjem!

Što je vlaga i kako nastaje?

Vlaga je kondenzirana vodena para, javlja se na hladnim površinama u prostorima gdje je vlažnost zraka vrlo velika. Uzroci pojave vlage u našim domovima su različiti. To mogu biti dotrajali krovovi, pukotine u zidovima, nedovoljno i neadekvatno sušenje nakon izgradnje. Povećana vlažnost također može biti povezana i s nepravilnim grijanjem i ventilacijom.

Problem vlage u stambenim prostorima potrebno je što prije i efikasnije riješiti jer uz vlagu vežemo i problem gljivica i plijesni koje su vrlo štetne za zdravlje.

Stambene prostore u kojima provodimo vrijeme potrebno je često prozračivati, kako u toplijem tako i u hladnijem dijelu godine. Prozračivanjem se iskorišteni zrak kao i toplina i vlaga zamjenjuju svježim, suhim vanjskim zrakom.

Jedno od rješenja za sanaciju vlage je redovito prozračivanje i pravilno grijanje, na taj način također sprječavamo i stvaranje plijesni.

Kao osnovno pravilo za ispravno prozračivanje često se navodi:

 • Tri do četiri prozračivanja dnevno otvaranjem svih otvora u trajanju od oko 10 min.
 • Razlike u temperaturama između prostorija najviše 5 °C
 • Relativna vlažnost zraka ispod 65 %
 • Osloboditi vanjske zidove (namještaj postavljati tako da bude udaljen od zidova više od 4 cm)

S RÖFIX Renopor® sistemom brzo i jednostavno uklonite problem vlage i plijesni

RÖFIX Renopor® je suhi sistem za brzo, učinkovito i čisto saniranje unutarnjih zidova i stropova. Njime se rješava problem kao što su plijesni i, opterećenja solima, koje dovode do oštećenja u unutarnjim prostorijama, problema s toplinskim mostovima kao i u slučaju nemogućnosti izoliranja vanjskog zida prilikom sanacije starih građevina ili u zaštiti spomenika.

RÖFIX Renopor® izolacijska ploča, najvažnija komponenta sistema, je mikroporozna, kapilarno aktivna kalcijsilikatna ploča s visokim stupnjem vodoupojnosti (2,5 puta više od vlastite težine). Zaprima i raspoređuje vlagu po cijeloj svojoj površini, stoga ne dolazi do stvaranja povoljnog okruženja za nastanak plijesni.

Da bi sistem funkcionirao, potrebno je ugraditi kompletan sistem te voditi računa o završnoj obradi i naknadnim zahvatima na površini (ne gletati klasičnim glet masama i bojati isključivo paropropusnom silikatnom unutarnjom bojom). Prilikom sanacije veći dio prostora moguće je i dalje koristiti. Zbog brze i jednostavne ugradnje materijala svaka prostorija može biti gotova unutar 2 dana. Može se obložiti cijeli zid ili samo jedan dio zida (napravi se zub ili prijelaz). 

Komponente sistema: 

 • RÖFIX PP 211 Mineralni učvršćivač*
 • RÖFIX RENOPOR® Predpremaz
 • RÖFIX RENOPOR® Specijalno ljepilo
 • RÖFIX RENOPOR® Izolacijska ploča za unutarnju upotrebu 060
 • RÖFIX RENOPOR® Specijalno ljepilo
 • RÖFIX P50 Staklena mrežica za armiranje
 • RÖFIX Izolacijska traka za fuge (3-7mm)*
 • RÖFIX PI 223 MINERAL Mineralna unutarnja boja

*Komponenta sistema se koristi ovisno o potrebi i uvjetima na gradilištu.

Prednosti Renopor sistema:

Rješenje različitih problema u unutarnjim prostorima:

 • Površinska kondenzacija
 • Plijesan/gljivice
 • Štetne soli
 • Problemi s toplinskim mostovima
 • Za objekte gdje nije moguća ugradnja vanjske toplinske izolacije
 • Umjerena kapilarna vlaga.

Brošuru preuzmite ovdje:

RÖFIX Renopor® RÖFIX Suhi sistem za saniranje
pdf
799 KB