PITANJA & ODGOVORI

Termo-izolacioni sistemi

 • U posljednje vrijeme sve češće se spominje termin „energetska efikasnost“ i sistemi termo izolacije su se pokazali kao efikasan način za uštedu energije. Zanima me na koji se način mogu smanjiti troškovi grijanja u domu. Kakav sistem mi preporučujete?

Toplina u domu se może zadržati duže nego što to mislite, ali isto tako može i brzo nestati. Sve to zavisi od brojnih faktora, od stanja u kojem se nalazi vaš dom, nebitno je li stan ili kuća, od vaše pažnje i pažnje vaših ukućana, pa sve do toga čime i na koji način se grijete. 

Jedan od načina smanjenja troškova grijanja je postavljanje fasade i termo-izolacionih materijala, kompletne izolacije zidova, kako unutra, tako i vani. Funkcija termo izolacije je da zaštiti objekt od vanjskih toplinskih promjena i da zadrži konstantno ugodnu temperaturu u unutrašnjosti vašeg doma.

Termo izolacija predstavlja neizostavni elemenat i osnovu za uštedu prije svega toplinske energije, a zatim i novca koji biste izdvajali za grijanje ili hlađenje u toplim ljetnjim danima.

Odlike dobre termo izolacije su da i ljeti i zimi održava konstantno ugodnu temperaturu u vašem domu. Dobra termo izolacija ne dozvoljava stvaranje kondenzacije i plijesni u domu. I konačno osigurava energetsku efikasnost vašeg doma i smanjuje potrošnju energije za grijanje i hlađenje.

Preporuka je da ugradite RÖFIX FIRESTOP Fasadni sistem materijala. Jakoje važna ugradnja termo-izolacionihmaterijala. Ovom prilikom Vamdostavljamo i način ugradnje istih.Lijepljenje izolacionih ploča: malter/žbuka zalijepljenje se na izolacione ploče nanosi metodom rubnog točkastog nanošenja ili metodom potpunog pokrovnog nanošenja. Može se nanositi ručno ili strojno. Minimalna zahtjevana kontaktna površina od 40% postiže se nanošenjem ljepila po svim rubovima u trakama širine oko 5 cm i po sredini najmanje 3 točke promjera 15 cm ili 3 trake širine 5 cm. Visina sloja se treba prilagoditi ravnosti podloge. Ploče se prema potrebi mogu rezati pomoću odgovarajućeg stroja za rezanje. Obratiti pažnju na važeće smjernice za ugradnju nacionalnih udruženja i aktualnih nacionalnih normi (npr. DIN 55699 obrada od WDVS, odnosno ÖNORM B6410 itd.)

 

 • Kolika je optimalna debljina fasadne termo izolacije na stambenim zgradama, a koja na privatnim objektima ili kućama?

Optimalna debljina termo izolacije ovisi i o debljini zidova koji su u kući ili u stambenoj zgradi. Po proračunima EE OPTIMALNA termo izolacija na debljini zidova od 25 cm je 12 cm kamene vune.

 

 • Kako se riješiti problema s plijesni na fasadi?

Svaki objekt je dio biotopa, izložen mikrobiološkom opterećenju. Alge i gljivice su najstarija živa bića na zemlji i vrlo lako se prilagođavaju podneblju i klimatskim uvjetima. Alge i gljivice imaju svoje korisne funkcije, kao i razne štetne.

Pojava algi i plijesni na fasadi može se riješiti na sljedeći način:

•     sanaciju je najbolje odraditi na proljeće ili ljeti kad su fasadne površine suhe

•     na površine nanesemo materijal RÖFIX Algenkiller pomoću četke

•     pričekati 24 sata da materijal djeluje

•     površine koje su jako opterećene bi bilo dobro iščetkati mekanom četkom kako ne bi oštetili strukture

•     površine isprati

•     obavezno pričekati da se fasada osuši

•     ponovni nanos RÖFIX Algenkiller

•     grundiranje podloga

•     bojanje fasade sa RÖFIX PE 519 SISI Premium bojom.

Ovakva sanacija se smatra redovitim održavanjem fasade. Iz iskustava naših stručnjaka, sanirane površine su zaštićene od nove pojave algi i gljivica čak do 10 godina.

 

 • Koja je razlika između završnih žbuka bijele boje 2 mm i 2 mmR?

Razlika je u izgledu završne žbuke. Standardna 2 mm ima ujednačen sastav granulata, kod zaribavanja dobijemo ujednačenu zaribanu strukturu. 2 mm R  je završna žbuka u kojoj je udio mramornog pijeska takav da kod zaribavanja dobijemo žljebastu strukturu. Zaribavati se može kružno ili strukturu možemo razvući okomito ili vodoravno. 

 

 • Akrilat Röfix – zašto pocrni, izgubi boju nakon 5 godina od navlačenja navedenoga na fasadu?

Potrebno je utvrditi sljedeće:

1. Nalaze li se na fasadi alge i gljivice (mikrobiološko opterećenje) ili se radi o izbljeđivanju. Sve fasade su dio biotopa i sama mikrolokacija objekta može utjecati na fasadu.

2. Trebala bi nam informacija kada je fasada ugrađena (u kojim vremenskim uvjetima). Fasade koje se izvode u 1., 11. ili 12. mjesecu, kod lošijih vremenski uvjeti, slabije su otporne na mikrobiološki utjecaj. Armirani sloj se ne može dovoljno osušiti, zaostala vlaga koja prođe kroz završni sloj uništava sve dodatke koji štite fasadu od pojave algi i gljivica. Zaostala vlaga također loše utječe na pigmente, pogotovo kod tamnijih tonova gdje dolazi do većeg zagrijavanja fasade.

 

Renoviranje i saniranje

 • U stanu ne možemo riješiti problem s plijesni. Saniramo, ali uporno se ponovo javlja. Da li nam možete reći kako da riješimo problem?

U stambenim prostorijama se plijesni često pojavljuje zbog „pogrešnog prozračivanja”. O „ispravnom prozračivanju” stambenih prostora nema suglasnosti.

Kao osnovno pravilo za ispravno prozračivanje često se navodi:

- Tri do četiri prozračivanja dnevno otvaranjem svih otvora u trajanju od oko 10 min

- Razlike u temperaturama među prostorijama najviše 5 ˚C

- Relativna vlažnost zraka 65 %

- Osloboditi vanjske zidove (nameštaj postaviti tako da bude udaljen od zidova više od 4 cm)

U slučaju problema sa izolacijom ili toplinskim mostovima prethodno navedene mjere nisu dovoljne. Sa RÖFIX Renopor Suhim sistemom za saniranje površina ostaje trajno suha čime se sprječava nastanak plijesi. Mikroporozna, kapilarno aktivna kalcij silikatna ploča sa visokim stupnjem vodoupojnosti (2,5 puta više od vlastite težine) zaprima i raspoređuje vlagu po cijeloj površini, zato ne dolazi do stvaranja povoljnog okruženja za nastanak plijesn.

Prednosti RÖFIX Renopor suhog sistema za saniranje su:

- Toplinski izolira

- Nezapaljiv

- Visoko kapilarno aktivan

- Mikroporozan

- Preporučuju ga stručni instituti

- Ekološki preporučljiv mineralni sistem za saniranje

- Jednostavan za ugradnju, manje debljine izolacionog sistema

- Brzo, efikasno rješenje za saniranje starih kuća, renoviranje i njegu spomenika

- U stambenom prostoru se za vrijeme renoviranja može stanovati

- Ugradnja za 2-3 dana

Kliknite ovdje i riješite se plijesni i vlage na zidovima

 • U kuhinji imamo plijesan, imate li proizvod s kojim možemo premazati zid?

RÖFIX u svom asortimanu nudi Renopor sistem za rješavanje problema s plijesni i gljivicama. Renopor® je suhi sistem za brzo i učinkovito saniranje unutarnjih zidova i stropova. Njime se rješava problem kao što su plijesni i opterećenja solima, koje dovode do oštećenja u unutarnjim prostorijama. Da bi sustav funkcionirao, potrebno je ugraditi kompletan sistem, a prilikom sanacije veći dio prostora moguće je i dalje koristiti. Zbog brze i jednostavne ugradnje materijala svaka prostorija može biti gotova unutar 2 dana.

 • Suprug i ja planiramo sami renovirati stan pa me zanima kako da znam koliko boje nam je dovoljno za stan od 76 m2 ili koja je prosječna potrošnja po metru kvadratnom?

Potrošnja materijala je relativna i jako ovisi o samoj podlozi. Prosječna potrošnja unutrašnjih boja je 0,3 l/m2, što znači da je za vaš stan potrebno 23 litara unutrašnje boje. Jako je važan sastav materijala. Uvijek preporučujemo paropropusne, mineralne i silikatne unutrašnje boje. Podloga mora biti čista, čvrsta, suha, bez prašine, nosiva, bez iscvjetavanja, razdjelnih sredstava, sinternih slojeva i onečišćenja svih vrsta. Ispitivanje podloge, procjena i priprema prema važećim nacionalnim propisima: DIN 18363. Kod izrade novih podloga posebno važno je pridržavati se vremena sušenja i stajanja koje navodi proizvođač i tehničkih podataka i napomena u odnosu na taj proizvod. Podloge moraju biti nosive.

S RÖFIX Kalkulatorom potrošnje možete izračunati količinu baziranu na prosječnoj potrošnji materijala koja, ovisno od načinu ugradnje, može varirati. Izračun je orijentacijski i ne predstavlja zamjenu za stručno savjetovanje. Kliknite ovdje i izračunajte potrošnju materijala.

 

 • Da li postoji posebna glet masa za gips-kartonske ploče?

U našem proizvodnom asortimanu postoji veliki izbor glet masa. Za gips-kartonske ploče uvijek preporučujemo pastoznu tankoslojnu masu za izravnavanje, fabrički zamiješanu i spremnu za upotrebu kao što je glet masa RÖFIX CalceClima® Finish Dekor. Univerzalna, prirodno bijela masa za gletanje i malterisanje na bazi kreča. Za unutrašnje zidove, plafone, betonske, žbukane i gips-kartonske podloge. Za oblaganje gotovih elemenata, zidnih građevinskih ploča, kao i za izravnavanje krečno - cementnih osnovnih maltrea/žbuks. Jako pjeskovite, upijajuće ili neravnomjerno upijajuće podloge potrebno je prethodno premazati odgovarajućim RÖFIX dubinskim predpremazom (PP 201 ili PP 401) bez rastvora. Dubinski predpremazi razrjeđuju se vodom da bi ih podloga upila i kako bi se izbjegao nastanak filma (obavezno pročitati teh. list izabranog proizvoda).

 • Danas je odabir zdravih i ekološki proizvedenih građevinskih materijala postalo izuzetno važno ili primarno. Koje proizvode iz svog asortimana možete preporučite za unutrašnje uređenje stana?

Ugodna klima u prostoriji počinje sa pravilnim odabirom materijala. Ovisno o tome dobije li se sirovina od adekvatne vrste kamena bez dodataka ili se sintetički proizvodi, razlikujemo prirodni od umjetnog hidrauličnog kreča. Ako sirovi materijal sadrži idealan razmjer kreča i laporca, iz njega je moguće dobiti NHL. Takva sirovina, u usporedbi sa umjetnim mješavinama, dopušta konstantnije, niže i umjerenije temperature pečenja čime se sprječava nastanak karakterističnih cementnih faza. Tako nastaje materijal ujednačene čvrstoće od kojeg se dobivaju malteri/žbuke na bazi kreča dobre obradivosti i izuzetne postojanosti.

Proizvodi iz linije CalceClima RÖFIX posjeduju natureplus i ANAB ateste. Ove nezavisne oznake kvaliteta potrošačima garantiraju da građevinski proizvod nije štetan ni po ljudsko zdravlje ni za okolinu.

Sve atestirane proizvode, još za vrijeme procesa proizvodnje, direktno u proizvodnom pogonu provjeravaju eksterni eksperti. Prema najstrožim kriterijima, a uz poseban naglasak na ispitivanje emisije CO2, ispituje se cijeli životni ciklus proizvoda. Objekti se grade da bi što duže trajali, za jednu ili više generacija.

Svjesni smo velike vlastite odgovornosti za kvalitetu proizvoda i njihovu stručnu ugradnju koju vrše naši partneri. Mi isporučujemo materijale visoke kvalitete, proizvedene od prirodnih i ekoloških sirovina i savjetujemo naše klijente pri odabiru optimalnih proizvoda za planiranu upotrebu.

Konoplja je jedna od najstarijih poznatih industrijskih biljaka koja je, zbog svoje dugovječnosti, u kombinaciji sa prirodnim krečom izuzetno cijenjeni materijal sa vrlo širokim spektrom korištenja u građevinarstvu. U proizvodnji linije maltera/žbuka RÖFIX CalceClima® Canapa koristi se usitnjena konoplja i prirodni hidraulični kreč NHL5. Ti su malteri/žbuke certificirani prema UNI EN 459-1 i provjereno ne sadrže organske materije ni cement.

Francuska i Belgija već danas veliku važnost pridaju upotrebi građevinskih materijala na bazi konoplje i prirodnog hidrauličnog kreča. Čak što više, Europska zajednica prema važećim smjernicama zahtjeva da se od 2020. u građevinarstvu poveća korištenje građevinskih materijala s niskim nivo-om emisije CO2.

 • Je li potrebno impregnirati staru žbuku prije Renoplusa?

Renoplus se nanosi direktno na otprašen, odmašćen beton, nije potrebna veza. Na podlogu od žbuke, ako je nosiva, potrebno je nanijeti RÖFIX predpremaz PP 301 razrijeđen vodom u omjeru 1:2. Na tako pripremljenu podlogu nanosi se RÖFIX Renoplus u nanosu do 30mm.

 

 • Može li se sistem SismaCalce primijeniti na ožbukanu kuću?

Nije preporučljivo aplicirati SismaCalce® sistem na postojeću žbuku iz razloga što “klasična” žbuka nema dovoljnu čvrstoću i prionjivost da izdrži moguća naprezanja koja bi se javila pri potresu. SismaCalce® sistem je tankoslojna varijanta ojačanja koja se primjenjuje izvana direktno na lice zida i zamišljen je kao sistem ojačanja prije ETICS sistema, tj. da se objekt ojača prije energetske obnove.

Završni malteri/žbuke

 • Činjenica je da su fasadne površine izložene različitim vanjskim utjecajima i vrlo brzo se zaprljaju. Da li imate neki proizvod koji bismo mogli koristiti prije nanošenja završnog maltera/žbuke na fasadu?

Prije svega preporučujemo kada možete da kao završni fasadni malter/žbuku izaberete silikatno-silikonsku fasadu koja je zbog sastava materijala sama po sebi otpornija na klimatske faktore i vanjske utjecaje. Prije nanošenja završnog dekorativnog maltera/žbuke se ne koristi nikakvo zaštitno sredstvo već nakon ugradnje završne fasade.

Nakon sušenja završnog maltera/žbuke potrebno je nanijeti RÖFIXsilaktno-silikonsku fasadnu boju koja farbanjem fasade u dvije ruke, dodatno produžava vijek fasadi i utjecaj na vanjske faktore. SiSi tehnologija se bazira na hibridnoj paropropusnoj boji koja ima optimiranu mješavinu organskih i anorganskih kompomenti. RÖFIX SiSi tehnologija se takođe bazira na novoj polimerno stabiliziranoj strukturi: elast-silikat/ silikonska smola.

Estrisi/podni sistemi

 • Otvaram salon namještaja i planiram postaviti podno grijanje u objektu. Zanima me da li Vaša estrih/glazura može biti završna podna obloga?

Podni sistemi kojima se mi bavimo ne mogu biti završne obrade jer su gotovi estrisi i preko njih se obično polaže keramika ili neka druga završna obrada ovisno o zahtjevu investitora.

Svakako naš sistem podova posjeduje sve zahtjevane tehničke karakterstike u koji se može ugraditi podno grijanje. Naš najprodavaniji proizvod iz ovog segemnta je cementni estrih CT-C20-F4 ( RÖFIX 970 CT 20) kao vezani estrih, estrih na razdjelnom sloju, plivajući estrih na izolacijskom sloju, kao estrih za grijanje i kao estrih u padu u vlažnim prostorijama i prostorijama trajno izloženim vlazi.

Koristi se još kao temelj u stambenim prostorijama, podrumima i garažama za ravne krovove, terase i balkone, kao i za popravke.

Unutarnje boje i premazi

 • Je li moguće vašu glet masu navući direktno na grubu žbuku na unutrašnje zidove npr. u tri ruke i koji proizvod pri tome koristiti?

Proizvod koji možete primijeniti je RÖFIX CalceClima Finish Classic – suha glet masa za unutarnje zidove i možete ga nanijeti direktno na grubu žbuku. Način obrade je kao i kod svih ostalih praškastih glet masa.

CAD detalji

 • Na koji način ste olakšali projektiranje nama arhitektama?

Na našoj web stranici www.roefix.ba  možete preuzeti CAD detalje koji će Vam olakšati projektiranje.

CAD Detalji za termo-izolacione sisteme: https://www.roefix.ba/alati/cad-detalji-tis

CAD Detalji za RÖFIX StoneEtics®: https://www.roefix.ba/alati/cad-detalji-stoneetics

CAD detalje možete preuzeti u sljedećim formatima: DWG, PDF, DXF. Svi detalji napravljeni su u cilju olakšanja rješenja detalja na termo-izolacionim sistemima. U sistemu postoje tehničke brošure koje detaljno opisuju način ugradnje i primjenu materijala. Imamo zaposlene inženjere koji se bave savjetovanjem arhitekata i izradom predmjera što Vam dodatno može olakšati posao u izradi projekata. Za kontakt kliknite ovdje